Hanička a Murko

Dvojitý život hudobníka: po nociach punkové koncerty, cez deň detské pesničky

Pesničiek pre deti nikdy nie je dosť! Najlepšie sú tie, na ktoré si deti môžu zatancovať, zabaviť sa pri nich a vyjašiť. Objavila sa nová hudobná dvojica, ktorá je úplne iná ako ostatné. Haničku a Murka nám predstavil ich „otec“ hudobník Martin Zimanyi.

Martin, v hudobnom svete nie si vôbec nováčikom. Kde všade ťa môžeme vidieť?
Hrávam v hudobných skupinách na basovú gitaru – dlhé roky som členom punkovej skupiny Slobodná Európa. Predtým som bol aj v rôznych iných, ako napr. O.B.D. či Happy Melon s Janou Kirschner. Taktiež robím hudbu pre vysielanie, napr. zvučky, hudbu do seriálov a pod. Hanička a Murko je náš rodinný projekt. Ja do toho vstupujem ako hudobník, pretože celý život robím hudbu a zvukára.

Mám taký dvojitý život – na jednej strane tvorím pre deti a na druhej hrám punkové koncerty. Teraz sme práve ukončili spoločnú „šnúru“ s Parou a Slobodnou Európou.

Kedy ste sa rozhodli vytvoriť tieto postavičky?
Náš detský projekt prišiel logicky s naším dieťaťom. Najskôr sme začali so vzdelávacími videami – hľadali sme na internete video so zvukmi zvieratiek z farmy a keď sme ho nenašli, vyrobili sme ho. A veľa ľudí začalo to video vyhľadávať, malo veľkú sledovanosť. Stále ma to však ťahalo prirodzene k pesničkám. Ako sa nám aj naša Hani vyvíja, tak si rada tancuje, spieva a vymýšľa si aj sama nové pesničky. Od nej teda máme najlepšiu inšpiráciu pre texty. Tie píše moja manželka Lucia a hudbu tvorím ja v spolupráci s Ďuďom z Hexu, kamarátom Máriom Oravským, atď. Zapojili sme do toho rôzne nástroje: okrem klasiky gitary a klavíra som sa naučil hrať aj na ukulele a rovno som to nahral na nové CD.

Tento rok som mal celý taký „detský“, pretože okrem nášho CD Hanička a Murko som robil aj hudbu k pesničkám v detskej relácii Rapotáčik na TV RiK.

Zdroj: Hanička a Murko

Hlavnými postavičkami sú bábky, tzv. mupetky. Koho to bol nápad a ako to vzniklo?
Nápad bol môj. Speváčka v tejto našej „kapele“ Hanička a Murko je Simona Bartosová, naša neter – je to naozaj rodinný projekt. A ona má 15 rokov, teraz končí základnú školu, ale je umelecky veľmi aktívna. Hrá divadlo, účinkuje aj v SND. Nechceli sme však z nej urobiť postavičku, niekoho, kto sa prezlečie za dieťa. Oslovili sme teda špičkového výtvarníka Martina Dúbravaya, ktorý tvorí bábky aj scény pre rôzne divadlá či vlastné výstavy. Ako predloha nás inšpiroval úspešný americký detský seriál Sesame Street, ale tiež naše tradičné staršie postavičky ako Matelko a pod. Na takýchto postavičkách sa nám páči aj to, že sú vtipné, nie je to iba klasické bábkové divadlo. Majú v sebe humor – aj v mimike tváre, aj ako hýbu rukami. Chceli sme, aby nám hrali vo videoklipoch. A to sme ešte vôbec netušili, že budeme robiť aj živé vystúpenia.

...a teraz prichádzate aj so živými vystúpeniami pred deťmi.
Áno. Na týchto mupetkách je komické aj to, aké sú veľké. To si však človek uvedomí až keď ich vidí v porovnaní so živým človekom, nevyznie to tak na videu. Majú asi 70cm. Takže už do videa sme si prizvali živých ľudí, aby sme to ukázali. Máme teda videoklipy už s Danicou Jurčovou a Laskym z Pary, ďalej bude Adelka Heftyová zo seriálu Prázdniny, Paci z Paci Pac a uvidíme. V jednej pesničke nám spieva aj Michal Hudák. Vytvorili sme priateľskú a mäkučkú dvojicu. A kto tvorí túto dvojicu? Hanička je veselé a hravé dievčatko, ktoré spieva pesničky a Murko je jej kamarát – maškrtný kocúr, ktorý iba mňauká. S nimi teda chodíme aj po živých vystúpeniach. Vedú ich profesionálni bábkoherci Natália Kajzerová, Igor Švaňa a Michal Zeman. Oni im vdýchli aj ich charaktery.

Pesničky Haničky a Murka nájdete na CD s názvom Pesničky pre škôlkarov. Je na ňom 16 pesničiek, okrem nových autorských piesní si vypočujete aj nové spracovanie ľudových riekaniek.